Yönetim ve KURALLAR

Doğa Tatil Sitesi

“GÜVENLİK VE GENEL YÖNETİM KURALLARI”

ÖZEL YÖNERGESİ

Değerli  Site Sakinlerimiz,

Site yaşamı başkalarının haklarını ihlâl etmemekle huzurlu ve mutlu hale gelir. Aşağıda belirtilen kurallar,”ilgili kaynaklar” bölümündeki dokümanlardan da yararlanılarak  hep beraber sağlık, mutluluk ve güven içerisinde, huzurlu ve hijyenik bir ortamda yaşayabilmemiz için hazırlanmıştır.

Bildiğiniz üzere site sakinleri olarak, sitemizin bağımsız bölümlerini ve eklentilerini kullanırken iyi niyet kurallarına uymak, diğer site sakinlerini rahatsız edecek davranışlardan kaçınmak, hem yasal yönden hem de toplu yaşamın gereği olan “iyi komşuluk ilişkileri” bakımından zorunluluk arz etmektedir.

Kurallara uyulması ve korunması tamamen bizlerin elindedir. Azami desteği vereceğinizden hiçbir kuşkumuz bulunmamaktadır.

Taleplerinizi iletmek ya da yönergenin geliştirilmesi ve güncel halde bulundurulabilmesi için önereceğiniz kuralları, görüşlerinizi ve çözüm önerilerinizi ulaştırmak için ”Dijiyon” uygulamasını kullanabilir, yönetim mail adresine mail gönderebilir yada site yöneticileri ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca ‘www.dogatatilsitesi.com’ adresinde bulunan ‘iletişim formu’ nu doldurmak suretiyle de “yönetim kurulu”na aktarabilirsiniz. Formlar yönetim kurulu tarafından değerlendirilecek ve cevap verilecektir.

Site yönetim kurulu ortak alan hizmetlerini yönetir. Bireysel davranışları düzenlemez, komşuluk ilişkilerine müdahale etmekle yükümlü değildir. 

Bu ilişkilerle ilgili uygulamalar yönerge içerisinde belirtilmiştir.

Genel Kurulda kat maliklerince alınmış kararlar özel sözleşme niteliğindedir ve tüm kat maliklerini bağlar.

 İLGİLİ  KAYNAKLAR

  1. 5711 sayılı kanunla değişik,634 sayılı “Kat Mülkiyeti” Kanunu (KMK),
  2. 5237 sayılı“Türk Ceza Kanunu’’(TCK),
  3. 6098 sayılı“Borçlar Kanunu”,
  4. 5188 sayılı“Özel Güvenlik Hizmetleri”Kanunu,
  5. “Türk Medenî Kanunu”(TMK),
  6. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (HUMK),
  7. “5490 sayılı Kanun
  8. Polis Görev ve Yetkileri Kanunu,
  9. Kabahatler Kanunu,
  10. 7153 sayılı kanunla değişik, 2872 sayılı Çevre Kanunu,
  11. Ambalâj atıklarının kontrolu yönetmeliği,
  12. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 12/07/2019 tarih ve 30289 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ‘’Sıfır Atık Yönetmeliği’’,
  13. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu,
  14. 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu,
  15. Site Yönetim Plânı, Yönetim Kurulu “karar defteri” ve düzenlenen tutanaklar-raporlar,

GÜVENLİK KURALLARI;

  1. Yeni katılan (ev alan yada kiralayan) site sakinlerimizin önce yönetime bilgi vermesi gerekmektedir. Burada kendilerine gerekli bilgiler verilecek ve ilgili yerlere yönlendirme yapılacaktır. 5490 sayılı yasa gereği düzenlenecek formlar  doldurularak, taşınmayı müteakip 7 gün içinde  ‘yönetime’ teslim etmek zorundadırlar.
  2. Sitemizden ayrılanlar da ayrılmadan önce mutlaka “yönetime” uğrayarak ayrılış işlemlerini yaptırmak zorundadırlar. Kendilerine ilişik kesme belgesi verilecektir. (site kapı kumandası, aidat ve tadilât borç kontrolünü müteakip)
  3. Site sakinlerinin, Site Görevlisi tarafından tanınmadığı durumlarda, mutlak surette kimlik göstermek zorundadırlar veya kendilerini ve kaldıkları evi mutlak suretle söylemek zorundadırlar.
  4. Siteye giriş yapmak isteyen misafirler, Site Görevlisine kimliğini göstermek ve hangi numaralı evde kalacağını ve kimin misafiri olduğunu bildirmekle yükümlüdürler.
  5. Misafir dışında gelen diğer 3ncü şahıslar (evlere hizmete gelen yardımcı personel, reklâm ve tanıtım elemanları, postacı, kargo şirketi elemanı, yemek dağıtıcıları, servis elemanları v.b.) mutlak surette Site Görevlisinin kontrolünde olacaktır.
  6. Site içinde her türlü adlî olay Site Görevlisince izlenecek gerektiğinde derhal kolluk kuvvetine bilgi verilecektir. (Polis Görev ve Yetkileri Kanunu Md.14)
  7. Saat 24:00 den sonra diğer site sakinlerini rahatsız edecek şekilde gürültü yapan (müzik-eğlence), ayrıca balkonlar ve bağımsız bölümlerde rahatsızlığa neden olanlar uyarılacaktır.
  8. Site dahilinde çalışan tüm personel davranışlarına, konuşmasına ve giyimine dikkat edecek, site sakinlerimize karşı saygısız davranışta bulunmayacaktır.
  9. Site sakinlerinin sitede olmadığı durumlarda, evlerini misafirlerine tahsis etmesi durumunda, evde kalacak olanların isim soyisim ve telefon numaralarını mutlaka önceden yönetime bildirmek zorundadır.

SİTE İÇİ ARAÇ PARK KURALLARI

  1. Araçlar mutlaka Site Yönetimi tarafından belirtilen alanlara park edilecektir.
  2. Site Sakinleri araçlarını ortak alanlarda yıkayamazlar.
  3. Park ederken diğer araçlara verilen zararlar “kamera sisteminin sağladığı olanaklar ölçüsünde” güvenlik tarafından saptanacak, tutanak tutularak derhal “yönetime” iletilecektir.
  4. Araçlar park alanında diğer araçların geçişini zorlaştırmadan park edilmelidir.

KAFETERYA

  1. Kafeterya; hafta içi (Pazartesi,Çarşamba,Perşembe)  10:30-16:0017:30-21:30 , hafta sonları (Cuma-Cumartesi-Pazar) ise 10:30-16:0017:00-23:00 saatleri arasında hizmet verecektir. Diğer tatil günlerinde de hafta sonu saatlerine uyulacaktır.
  2. Salı günü kafeterya ve sosyal alan kapalı olacaktır.
  3. Kafeteryada yapılacak her türlü özel kutlamalar, yönetimin bilgisi dahilinde olmak üzere, 1 nci madde de  belirtilen saatlere uygun olarak yapılacak, özel günlere ait kutlamalarda ses yükseltici ekipman kullanılmayacaktır. Özel durumlarda yönetimden izin istenebilir.
  4. Kafeterya görevlisi  site yönetim kurallarına göre hareket eder ve konulan kurallar çerçevesinde hizmet vermekle  yükümlüdür. Site sakinlerimizin ve misafirleri dışında yabancı kişilere hizmet veremez.
  5. Site sakinleri kafeterya bölümünde huzur ve güveni bozucu davranışlarda bulunamaz. Söz konusu hallerde, “Yönetim Kurulu” ilgili kanun ve yönetmelikler ile hareket eder.

HAVUZ KURALLARI

  1. Havuz girişine asılı olan uyarılar  ve havuz etrafında bulunan ‘havuz kullanım kurallarına uyulması zorunludur.
  2. Bone kullanmak zorunludur.
  3. 12 yaşından küçük çocukların büyük havuza girmeleri tehlikeli ve yasaktır. Bu konudaki tüm sorumluluk ebeveynlere aittir.
  4. Site içerisinde bulunan yüzme havuzu kullanım saatleri 07:00–21:00 olarak belirlenmiştir. Havuz kullanıma bağlı olarak, Yönetimin öngördüğü tarihlerde havuz bakıma alınacaktır; Normal şartlarda haftada bir SALI günleri  olmak üzere dip temizliğişoklama ve motorların dinlendirilmesi için kapatılacaktır.
  5. Havuza giriş yapmadan önce tüm kullanıcıların ilaçlı (hijyenik) ayak havuzlarını kullanması ve duş alarak havuza girmesi, havuzun temiz kalması ve kullanıcıların sağlıkları için zorunludur. Havuzun kullanılmayacak şekilde kirlenmesi (alkol veya benzeri kimyasal maddelerin dökülmesi, evcil hayvanların havuza sokulması, havuz bölgesinde insan hayvan dışkısı bulunması gibi) yani suyun değişmesi gereken durumlarda tüm değişim maliyeti bu duruma sebep olan kullanıcıdan tahsil edilecektir.
  6. Havuza hiçbir şekilde atlayarak giriş yapılamaz. Yüksek ses çıkartmak, havuz içinde ve dışında insan hayatını tehlikeye atacak biçimde şakalaşmak ve gürültü yapmak yasaklanmıştır.
  7. Havuz bakım ve kullanım kurallarının takibi “Yönetim ve Site Görevlisi” sorumluluğundadır. Bu nedenle yapılacak her türlü uyarıya site sakinlerinin uyması ve bu kurallara özen göstermesi gereklidir. Havuz çevresinde bulunan uyarı levhalarına tüm site sakinleri ve misafirleri uymak zorundadır.
  8. Havuz çevresinin ve içerisinin temiz kalması için tüm kullanıcıların hiçbir şekilde çöplerini havuza ve yerlere atmamaları gerekir.
  9. Havuz etrafında cam bardak, şişe vs. kullanımı ve yiyecekle (meyve, bisküvi dahil olmak üzere) havuz bölgesine girilmesi kesinlikle yasaktır. Yine sigara içen site sakinlerimizin de havuz çevresinde yiyecek bölümü olarak ayrılan bölümlerde sigaralarını içmeleri sağlık ve temizliğin gereğidir.
  10. Havuz kurallarına uyulmaması halinde ilgili site sakini uyarılacak, tekrarı halinde “Yönetim Kurulu” tarafından işlem yapılacaktır.
  11. Site sakinlerimiz, MİSAFİRLERİNİN davranışlarından ve kurallara uygun hareket etmelerinden sorumludurlar.

EVCİL HAYVANLAR :

  1. Evcil hayvan besleyen sakinler, site içerisinde mutlaka tasma kullanmalıdır.
  2. Ayrıca;  Amerikan Pitbull, Japanese Tosa, Fila Brasilerio, American Staffordshire Terrier, American Bully Terrier, Dogo Argentino ırkları ‘tehlike arz eden hayvanlar’ kategorisine girdiğinden, site içerisinde beslenmesi yasaktır.
  3. Site sakinlerinin kendileri ya da çocuklarının köpek korkusu olabileceğini dikkate alarak azami hassasiyet ve titizliği göstermek zorundadırlar. 
  4. Evlerde köpek besleyen site sakini, diğer site sakinlerini rahatsız edecek hareketleri engellemek için gerekli önlemleri almak zorundadır. Buna uymayan site sakini hakkında en az üç(3)imza ile kurallara uyulmadığı yolunda yönetime yazılı şikâyet iletildiğinde, ilgili site sakini bir kez uyarıldıktan sonra bir daha uyarıya gerek kalmaksızın hayvanın siteden tahliyesi, gerekiyorsa da site sakininin tahliyesi yolunda gerekli yasal işlemler yönetim tarafından gerçekleştirilecektir.
  5. Site içerisinde sahipsiz sokak hayvanlarını (kedi-köpek) beslemek için araç altlarına, dip ve köşelere mama, yiyecek bırakılması pisliğe, ağır kokuya ve hayvanların araç altlarında ezilip ölmelerine sebep olabilir. Site sakinlerimizin hijyen açısından çok önem arz eden bu durum ve hayvanlara olan hassasiyetimizden dolayı kedi ve köpeklerin beslenmesi ve gezdirilmesi için uygun alanlar seçilmelidir.
  6. “Evcil hayvan ile birlikte yaşayanların” köpeklerini gezdirme tasması ile gezdirmeleri ve dışkılarını poşetle alarak çöpe atmaları gerekir.

ORTAK ALANLAR VE VİLLA BAHÇELERİ İLE İLGİLİ KURALLAR

  1. Site sakinleri, bağımsız bölümlerde komşularını rahatsız edecek nitelikte toplantılar tertip edemezler, gürültülü hareketlerde bulunamazlar. Özellikle saat 24:00’den sonra TV,radyo vs. cihazlarını komşularını rahatsız edecek şekilde açarak kullanamazlar. Ayrıca nişan, düğün, doğum günü gibi özel sebeplerle düzenlenecek toplantılarda diğer site sakinlerini rahatsız etmemeye azami özen göstermelidirler.
  2. Site Sakini, Kat Mülkiyeti Kanununda (KMK) mesken olarak gösterilmiş olan bağımsız bölümlerini hiçbir şekilde, mesken dışındaki bir amaç için kullanamaz, kullandıramaz. Bağımsız bölümlerde hiçbir mesleki faaliyet yürütülemez, bağımsız bölümler işyeri adresi olarak dahi gösterilemez.
  3. Evlerin ön, arka ve yanlarına, bağımsız bölümlerinin pencere, balkon veya teraslarına dışarıdan görünen ya da dışarı sarkan levha ve tabelâ asamaz, amacı ne olursa olsun camlarına yazı yazamazlar. Pencere, balkon veya teraslara, evlerin genel görünüm ve güzelliğini bozacak şekilde görünümlerini değiştiremezler.
  4. Evlerde yapılacak tadilatlar önceden yönetime bildirilmelidir. İzin almadan tadilat yapılamaz, bahçelere bina, baraka, kapalı alan gibi eklemeler yapılamaz.
  5. Sıvı hale gelmiş ve gelmemiş çöplerin akmaması ve koku yapmaması için dayanıklı, sağlam bir torba veya benzeri uygun ambalaj içerisine konularak, site yönetiminin koyduğu müşterek çöp konteynırına atılmalıdır.
  6. Acil durumlarda (yangın, sel baskını, deprem vb.) site sakini evinde bulunmuyor ise Site Görevlisi, Yönetimin bilgisi dahilinde kapı açtırılır.
  7. Kat malikleri bağımsız bölümlerini kiraya verdikleri takdirde, bağımsız bölümünü kullananlara borç ve yükümlülüklerini bildirmeye mecburdur. Site sakinleri ve Kat malikleri Genel Kurulca belirlenmiş olan site aidat bedellerini belirtilen ayların 1-31 tarihleri arasında Yönetim Kurulunun belirlemiş olduğu hesaba yatırmakla yükümlüdür.
  8. Site sakinleri, çalışan personeller ile hiçbir konuda tartışmaya girmeyecek, bu tip konular için öncelikle “YÖNETİM” ile görüşerek şikâyet ve taleplerini ileteceklerdir.
  9. Site çalışanları özel işler için kullanılamaz.
  10. Ortak alanda malzeme hasarına sebep olan site sakinleri, kendi aile bireylerinin ya da misafirlerinin verdikleri bu zararları ödemekle yükümlüdürler. (6980 sayılı Borçlar Kanunu, Md.34)
  11. Çevre kirliliği, sinek ve koku oluşumunu engellemek adına çöpler uzun süre kapı önünde bırakılmamalı ve mutlaka çöp konteynerlerine atılmalıdır.
  12. Site sakinlerinin görüntüsünü kısıtlamamak ve toplanılmayan meyvelerin çürüyüp yollara dökülüp sinek oluşumunu engellemek adına, bahçelerde kontrolsüz büyüyen ağaçların, makul seviyelerde olacak şekilde sezon sonunda budanarak ve bakımları yapılmalıdır.
  13. Acil durumlar hariç tadilat planları sezon harici (Haziran-Temmuz-Ağustos ayları dışında) aylarda yapılacaktır.
  14. Komşu bahçelere izinsiz girilerek ürün toplanması kesinlikle yasaktır.
  15. Site suyu gereksiz ve aşırı şekilde sarf edilemez.
  16. Site sınırları içerisinde maytap, havai fişek, silah kullanılması yasaktır.
  17. Sular tasarruflu kullanılmalı ve kontrolsüz bahçe sulamaları yapılamaz.
  18. Site sakinleri bahçelerini, evlerinin önlerini temiz tutmak zorundadır. Kokuya veya görüntü kirliliğine sebebiyet verecek şekilde atık, çöp vs bulunduramaz.
  19. Bahçelerdeki ağaçların boyu, evlerin boyunu geçemez. Evlerin boyunu geçen fazla uzamış ağaçlar yıkılma durumda tehlike arz ettiğinden ve diğer evlerin manzarasını önlediğinden uygun bir şekilde budanması gerekir. Budanmayan ağaçlar sezon sonunda yönetim tarafından budanır.
  20. Mangal ve bahçe etkinliklerinde, komuşularımıza rahatsızlık vermemek için özen gösterilmeli ve özellikle mangal ateşinin ev, ağaç, araç ve diğer eşyalara zarar vermemesi için özel önlem alınmalıdır.

Y A P T I R I M L A R

  1. HAVUZLA İLGİLİ YAPTIRIMLAR:
  1. Kural ihlâlinin derecesine göre 3 defa ikaza rağmen sonuç alınamazsa; söz konusu sakinlerin havuza girişleri kısıtlanır (3 gün ile başlanır,tekrar durumuna göre yönetim kurulunca gün sayısı artırılır).
  2. Daha ileri derecede kural ihlâli ve tekerrür durumlarında yönetim kurulunca havuza girişi tamamen kısıtlamaya gidilebilir.
  • ORTAK ALANA VERİLEN HASAR ve ZARARLARA İLİŞKİN YAPTIRIMLAR:

Borçlar Kanununa göre herkes yaptığı hasarın zararını ödemek zorundadır. Hasar tespitinden sonra yazılı olarak 7 gün içinde ödenmesi için site sakinine bildirim yapılır. Ödenmediği taktirde 2. kez de ikaz ve hatırlatma yazısı gönderilir. Tüm bunlara rağmen hasar bedelini yatırmayanlar sitenin avukatına havale edilerek , bedel icra yoluyla tahsil edilir.

C) ÇOCUKLARIN YAPTIĞI KURAL DIŞI DAVRANIŞLAR ve GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE YÖNELİK    YAPTIRIMLAR:

Gürültü ve uygunsuz davranışlar konusunda gelen şikâyetler; bu davranışı sergileyen çocukların ebeveynlerine bildirilir. Davranışların tekrarı halinde site ile sınırlı olarak sosyal haklardan kısıtlamaya gidilebilir.